Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Adıyaman
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Nemrut dağı, Atatürk Baraj Gölü, Cendere Köprüsü, Adıyaman Müzesi, Gümüşkaya Mağaraları, Zeynel Abidin Türbesi,St. Petros ve St. Paul Kilisesi, Perre Antik Kenti Adıyaman çevresindeki turistik yerlerdir.

Kültürel özellikleri için: http://adiyaman.ktb.gov.tr/TR-61348/kultur.html

Tarihçesi için: http://adiyaman.ktb.gov.tr/TR-61345/tarihce.html
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içinde belediye otobüsleri ve halk otobüsleri bulunmaktadır. Şehirler arası ulaşım da ise havaalanı,tren garı ve otogar mevcuttur.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
4 merkezde 2 de ilçelerde toplam 6 KYK; merkezdekilerin 2’si kız 2’si erkek olmak üzere. 2 tane de özel kız yurdu bulunmaktadır.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Üniversite çevresindeki ev kiraları 1000-1500 tl arası değişmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
https://adiyaman.edu.tr/ADYU/ADYU-Tarihi
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Bazı imkanlar mevcuttur.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
https://adiyaman.edu.tr/ADYU/Imkanlar
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Kampüste ortak 1 kütüphane ve çalışma salonu Her fakültede ise öncelik ilgili fakülte öğrencilerine olmak üzere kendi çalışma salonları bulunmaktadır. Tıp fakültesi temel bilimler dönemleri (dönem 1,2,3) için kampüste bulunduğu bina içinde hem tıp kitapları ağırlıklı kendi kütüphanesi ve çalışma salonu bulunmaktadır. Klinik dönemler (dönem 4,5,6) için 7/24 açık 1 kütüphane bulunmaktadır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
https://topluluk.adiyaman.edu.tr/
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Temel bilimler dönemleri (dönem 1,2,3) kampüs içerisinde eğitim görmektedir. Kampüste öğlen yemeğini 11.00-13.00 arasında öğrenci kartına yüklenmiş olan para ile (2021-2022 öğretim yılında 3,5tl ile) yemek yenilebilmektedir. Kış aylarında kampüs ana girişlerinde sabahları ücretsiz çorba, kek ve süt ikramı yapılmaktadır. Tıp fakültesinin bulunduğu binada küçük bir kantin bulunmakta bu kantinde sıcak içecekler, soğuk içecekler ve ambalajlı ufak atıştırmalıklar bulunmakta ve bu kantinden alışverişte öğrenci kartıyla yapılmaktadır. Kampüs içerisinde ayrıca sabahtan akşama (işletmeye göre değişen kapanış saatleriyle) faaliyet gösteren özel işletme kafe-kantinler ve fırın bulunmakta ve bu işletmelerden istenilen saatte yemek yeme imkanı bulunmaktadır. Klinik dönemler (dönem 4,5,6) için hastanede öğrencilere ücretsiz yemek imkanı sunulmaktadır. Buna ek olarak hastane kantin işletmelerinde aperatif alternatifleri olduğu gibi hastane çevresinde de yemek yenebilecek bir çok işletme bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversite kampüsü şehrin batı girişindeki altınşehir mahallesinde bulunmaktadır. Bu mahalle öğrencilerin çoğunlukta olduğu bir mahalledir ve bir çok kafesi, restoranı ve marketi bulunan canlı bir yerdir. Ayrıca yurtların çoğu bu mahallede yer almaktadır. Eğitim araştırma hastanesi sağlık bakanlığı ile ortak kullanılmakta olup şehrin doğu girişi civarında yer almaktadır ve şehir merkezine uzaklığı 4km'dir. Üniversitemize ait olan kadın doğum ve çocuk hastanesi, diş fakültesinin karşısında ve eğitim araştırma hastanesi ile şehir merkezi arasında yer almaktadır. Eğitim araştırma hastanesi, kadın doğum ve çocuk hastanesi, şehir merkezi, kampüs, altınşehir arasında Atatürk bulvarı üzerinde bulvar hattı olarak geçen belediye otobüsü seferleri 7/24 (geceleri seyreltilmiş olarak) yapılmaktadır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
09/07/2007
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Kampüste spor salonu, spor sahaları ve yüzme havuzu bulunmaktadır . Kampüs içerisinde sportif ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Erasmus, Farabi, Mevlana, TurkMSIC değişim programları uygulanmaktadır.

http://erasmus.adiyaman.edu.tr/

http://mevlana.adiyaman.edu.tr/

http://farabi.adiyaman.edu.tr/
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültenin eğitim dili %100 Türkçedir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde zorunlu veya isteğe bağlı İngilizce hazırlık dönemi bulunmamaktadır.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Temel tıp bilimleri dönemleri (dönem 1,2,3) için pratik derslere %80, teorik derslere %70 devam zorunluluğu vardır. Bu devamlılık kurul içinde ve genel olarak değerlendirilmekte olup kurul bazlı devamsızlık hakkını aşanlar ilgili kurul sınavına girememekte ve o kurul için 0 almaktadır. Yıl boyu aynı oranlarda olan devamsızlık sınırını aşanlar final ve bütünleme sınavlarına girememekte ve dönem tekrarına kalmaktadır. Dönem tekrarına kalan öğrenci hangi koşulda kalmış olursa olsun aynı devam şartlarını sağlaması getekmektedir. Klinik dönemlerde; dönem 4 ve dönem 5 stajlarının ve intörnlük rotasyonlarının %20'sine mazeretli olsa dahi katılmayan öğrenci, o stajdan başarısız kabul edilir ve stajı tekrarlar.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Hayır, akredite edilmemiştir.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
-
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Bulunmamaktadır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Tıp fakültesi kampüs içerisinde yer almaktadır. Fakülte ile hastanelerin arası araç ile 10-20dk arası otobüsle 30dk civarı sürmektedir. Ancak eğitim faaliyetleri temel bilimler için kampüste klinik eğitimler için hastanelerde ilgili anabilim dalının olduğu hastane içindeki dersliklerde sürmektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimler ile ilgili anabilim dalları kampüsde tıp fakültesinin bulunduğu binada yer almaktadır. Klinik ana bilim dalları hocalarına ise ilgili hastanede ulaşılabilmektedir.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Toplam 800+ öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
-
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
18 profesör 41 doçent doktor 63 doktor öğretim üyesi Bulunmaktadır. Öğretim üyesi (araştırma görevlileri hariç) başına 6.5 öğrenci düşmektedir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
İlk 3 yıl entegre; 4,5,6 pdö ve internlük sistemi şeklinde işlemektedir.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
http://tipfakultesi.adiyaman.edu.tr/Ders-Programlari
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Dönem1 de Atatürk ilkeleri ve İnklap tarihi (uzem) Türk dili ve edebiyatı (uzem)
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
http://tipfakultesi.adiyaman.edu.tr/Akademik-Takvim
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi için kadavra, maket ve 3D simulasyon üzerinden anatomik yapıların anlatılıp öğrencilerin bu imkanlarla belirlenen saatlerde yapılara kendileri veya çalışma grubu şeklinde çalışmasıyla. Histoloji için mikroskoplarla doku preparatlarının incelenmesi şeklinde Mikrobiyolojide mikrobiyoloji lab. Ve hastane lab.ında Pratik dersler anlatılmakta ve öğrencilerin bunları görmesi sağlanmaktadır. Yapılacak pratik dersin şekline ve fiziksel şartlarına uygun olarak dönem içindeki öğrenciler uygun kişi sayısında gruplara ayrılmaktadır.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi labında kadavra, plastik maketler, gerçek kemikler ve 3D simulasyon bulunmaktadır. Bu imkanlar grup çalışması yapıldığımda yeterli olmaktadır ancak aynı anda her öğrencinin aynı yapıyı çalışmasına imkan vermemektedir.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Mikroskopi lab.ında 32 öğrenci mikroskobu ve 1kameralı eğitim mikroskobu bulunmaktadır. Eğitim mikroskobundan hem perdeye yansıtma şeklinde hem de 2büyük ekrana görüntü aktarılmakta ve ders anlatımı bu yöntemle yapılmaktadır. Dönem öğrencileri gruplara bölünerek ders verildiğinden dolayı her öğrencinin kullanacağı mikroskop ve eğitim preparatı bulunmaktadır.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Fakültemize özgü uygulama bulunmamaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Dönem1,2,3 de genel müdahaleler ile ilgili tıbbi beceri dersi bulunmaktadır. Bunlara ek olarak bazı derslerin pratik kısımlarındada mesleki beceriye yönelik uygulamalar bulunmaktadır. Dönem4,5,6'nın geneli klinik bilimler olarak mesleki beceriye yöneliktir.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Maketlere uygulama yapılmasına yönelik imkan bulunmaktadır. Buna ek olarak; rol yapan gerçek kişiler üzerinden eğitim alınmamakta, hastanede gerçek hastalar üzerinden eğitim alınmaktadır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Preklinik sınavları nasıl uygulanır?

Dönem I, II ve III’te yapılacak olan teorik sınavlar çoktan seçmeli test sınavı şeklinde ve/veya klasik soru-cevap şeklinde yazılı olarak yapılır. Ancak dönem sonu final ve bütünleme sınavının teorik kısmı çoktan seçmeli yapılır. Pratik sınavlar; sözlü veya uygulamalı olarak laboratuvarda veya hasta başında yapılabilir. Pratik sınavın genel başarıya etkisi ve yapılış şekli anabilim dalları tarafından belirlenir. Bir dersin Pratik soru katkı oranı, ilgili dersin pratik saatinin toplam ders yüküne oranı şeklinde hesaplanır.

Klinikte sınavlar nasıl uygulanır?

Staj sonu sınavı; dönem IV ve V’te her stajın sonunda ilgili anabilim dalınca teorik ve/veya pratik olarak yapılan sınavdır. Sınavların uygulanması ve sonuçları gerekli görüldüğünde Dekanlığın kuracağı bir komisyon tarafından incelenir.

Klinikte teorik ve sözlü sınavlar nasıl hesaplanır?

Staj notu; staj sonunda yapılan sınavda veya staj bütünleme sınavında alınan nottur.

Staj sonu ve bütünleme sınavları teorik ve/veya pratik olarak yapılır. Öğrencinin başarılı olması için geçme notu, sınavlardan alınan notların katkısı ile hesaplanır, her iki sınavın katkı oranına anabilim dalı karar verir ve staj başında Dekanlığa bildirir. Staj sonu sınavında 60 ve yukarı puan alan öğrenciler başarılı sayılırlar. Not takdirinde öğrencinin staj süresindeki çalışma ve başarısı da göz önüne alınır.

Dönem notu; dönem IV ve V’te başarılı öğrencilerin dönem notu, o döneme ait staj notlarının ağırlıklı not ortalamasıyla hesaplanır.

Dönem içi ortalamanın ve finalin dönem sonu notuna %lik etkileri nedir nasıl hesaplanır:



Dönem geçme notu; dönem I, II ve III’te ders kurulu sınavlarında alınan puanların ortalamasının %60’ı ile dönem sonu final veya bütünleme sınavından alınan puanın %40’ı toplanarak elde edilen puandır. Başarılı sayılmak için dönem sonu final veya dönem sonu bütünleme sınavından en az 50 puan almış olmak ve dönem sonu başarı notunun 100 üzerinden en az 60 olması gerekir.

Preklinikde hangi derslerden nasıl Pratik sınav oluyor?

Pratik sınavlar; sözlü veya uygulamalı olarak laboratuvarda yapılır. Pratik sınavın genel başarıya etkisi ve yapılış şekli anabilim dalları tarafından belirlenir. Preklinikte anatomi ve histoloji derslerinden pratik sınav olunur. Anatomi pratik sınavları maketler ve kadavra üzerinden yapılır. Histoloji sınavı mikroskop üzerinden yapılır.

Baraj sistemi nasıl uygulanır?

Bir ders kurulunda her anabilim dalı derslerinin kendi barajı vardır. Bu baraj sınırı %50’dir. Öğrenci, ders kurulusınavında anabilim dalı derslerinin toplam puanının %50’sinin altında not alırsa; o dalda elde ettiği puan ile o dalın toplam puanının %50’si arasında kalan puan farkı sınav toplam puanından düşülerek o ders kurulu sınav notu belirlenir.

Preklinikte final ve bütünleme sınavında pratik sınav var mıdır?

2017-2018 dönemine kadar final ve bütünleme sınavlarında pratik sınavlar uygulanırken Dekanlık tarafından 2018-2019 döneminde kaldırılmıştır.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Dönem geçme notu 60'dır ve final veya bütünleme sınavından da 50 puanın üzerinde alınması gerekmektedir. Buna ek olarak preklinikde kurulların ortalaması 80 ve üzeri olup, tüm kurullardan 60 puanın üzerinde olan öğrencilerin finale girme zorunluluğu bulunmadan dönem geçmiş sayılmaktadırlar. Bu öğrenciler istemeleri halinde dekanlığa not yükseltmek için finale girmek istediklerine dair dilekçe vererek final sınavınada girebilmektedirler.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavı maketler üzerine yapıştırılan oklarla gösterilen yapıların daha önceden verilen sınav kağıdına yazılması şeklinde olmaktadır. Bu maketler masalarda 1, 2 veya 3 adet bulunmakta ve her masada 1öğrenci bulunacak şekilde sınav yapılmaktadır. Masa değişimi düzenli aralıklarla çalan zil sistemi ile öğrencinin masa değişmesi şeklinde ilerlemektedir. Histoloji pratik sınavı belirlenen preparatlardaki bazı yapıların öğretim üyelerince sorulması ve öğrencinin bu yapıları preparattan bulup ilgili öğretim üyesine mikroskopta göstermesi şeklinde yapılmaktadır. Diğer derslerin pratik dersleri için, pratik ile ilgili sorular test şeklinde yapılan teorik sınavın içinde, test şeklindeki sorularla yapılmaktadır.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Evet. Preklinikde kurulların ortalaması 80 ve üzeri olup, tüm kurullardan 60 puanın üzerinde olan öğrencilerin finale girme zorunluluğu bulunmadan dönem geçmiş sayılmaktadırlar.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Düzenli olarak eğitim komisyonu toplantıları yapılmakta ve eğitim sistemi sürekli gözden geçirilmektedir. Buna ek olarak öğretim üyeleri öğrencilerin dersleriyle veya kendi anabilim dalları ile ilgili öğrenci görüşlerini sık sık sormakta veya anket çalışması yaparak öğrencilerin görüş ve önerilerini almaktadır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibidirler. Hem derslerle ilgili hemde sınav ve süreçlerle ilgili hocalarıyla, eğitim komisyonuyla, sınav komisyonuyla ve dekanlık ile hem birebir hem de dönem öğrenci temsilcileri aracılığıyla görüşlerini, isteklerini ve rahatsızlık duydukları şeyler hakkında görüşmeleri mümkündür.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Adıyaman şehir olarak sakin bir şehir ve de klinikteki hocalarımız gerçekten ilgililer bize iyi bir eğitim veriyorlar.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Her üniversitede ve her tıp fakültesinde olduğu gibi tıp eğitiminin ağırlığı ve insanla birebir uğraşmanın zorluklarına ek olarak, insan hayatının sorumluluğunu taşımak tıp okumanın ciddi bir dezavantajıdır. Ayrıca okurken ciddi bir disiplinde olunması derslerin takip edilmesi ve düzenli ders çalışılması gerekmekte. Tıp eğitimi süresince en sık bulunduğunuz yerin kütüphane ve çalışma salonları olacağını tıp fakültesi tercih ederken baştan kabullenmeniz gerekmekte.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemizde pandemi süreci öncesi ortan zorunlu dersler uzaktan eğitim sistemi (uzem) üzerinden verilmekteydi. Pandemi sürecinde 2020 mart sonu itibariyle, 2019-2020 eğitim yılında kalan tıp derslerin tamamı uzaktan eğitim sistemiyle gerçekleştirildi. Uzaktan eğitim uygulaması öğretim üyelerinin ders sunumlarının anlatımını yapması ve kendilerini de bu sunumları yaparken kameraya çekmeleri şeklinde hazırladıkları ders videoları ile ders anlatımı şeklinde ve dersde kullandıkları sunuları öğrenci erişimine sunmaları şeklinde gerçekleşmiştir. Çoğu öğretim üyesi dersleriyle ilgili soruları mail adresleri üzerinden cevaplamışlardır.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Pandemi süreci nedeniyle online sisteme şifre ile giriş yapılması şeklinde gerçekleşmiştir. Bu süreçte kurul barajları uygulanmadığı gibi sınav test şeklinde ve her seferinde tek sorunun görülüp cevaplandığı ve cevaplanan soruya geri dönülemeyen bir şekilde süre kısıtlı olarak uygunmıştır.