Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
Manisa
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
Manisa, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde yer İzmirin hemen doğusunda yer alan tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir.

**Tarihi ve Kültürel Özellikleri**
Manisa'nın tarihi, Hititler, Frigler, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete dayanmaktadır.

Lidya Krallığının başkenti Sardes, Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunmaktadır.
Osmanlı döneminde de önemli bir şehir olan Manisa, şehzadelerin eğitim gördüğü ve valilik yaptığı bir merkez olmuştur. Bu nedenle "Şehzadeler Şehri" olarak anılır. II. Murad, Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman gibi önemli Osmanlı padişahları burada şehzadelik yapmışlardır.

Manisa'nın en önemli tarihi yapılarından biri de Sultan Camii ve Külliyesi'dir. Mesir Macunu Festivali'ne ev sahipliği yapan bu yer 15. yüzyıldan beri kutlanmakta olup, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde yer almaktadır.

Sosyal ve Kültürel Hayat**

Şehirde yıl boyunca çeşitli festivaller, konserler ve etkinlikler düzenlenir.

Manisa'nın mutfağı da oldukça zengindir. Ege Bölgesi'nin lezzetlerini yansıtan yemekler arasında keşkek, odun köftesi, sinkonta ve Manisa kebabı öne çıkar. Ek olarak Türkiye'nin en güzel üzümleri Manisa'da yetişmektedir.
**Turistik Yerler**

Spil Dağı Milli Parkı, doğa severler için ideal bir yerdir. Yürüyüş parkurları, piknik alanları ve muhteşem manzaralarıyla dikkat çeker. Ayrıca, Spil Dağı'nda yer alan "Ağlayan Kaya" efsanesiyle ünlüdür.
Kula'daki volkanik arzi, Osmanlı mimarisini yansıtan Kula evleri ; Salihli ilçesindeki Sardes antik kenti Manisa'nın görmeye değer yerlerindendir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
Şehir içi ulaşım olarak özel halk otobüsleri ve belediye otobüsleri kullanılmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
Manisa'daki KYK'lar

Kampüsün içindekiler:

Yunusemre Kız KYK
Muradiye Kız KYK
Hüma Sultan Kız KYK

Ana kampüse yakın KYK:
Ayşe Hafza Sultan Erkek KYK

Tıp fakültesine yakın KYK:
Merkez Efendi ( A,B,C,D,E blok ) Erkek KYK
[Bu yurdun blokları farklı yerlerde konumlanmıştır]

Not: Yukarıdaki ana kampüse yakın Tıp faküsine uzak olarak söz ettiğimiz KYK'lar da Tıp fakültesi öğrencileri tarafından tercih edilmektedir.
Şehir içi otobüslerle yaklaşık 30dk sürmektedir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Fakültemizin bulunduğu Uncubozköy mahallesi Manisa'nın gelişmiş mahallelerinden biridir; mahallede kafeler,lokantalar,alışveriş merkezleri,spor salonları gibi her türlü ihtiyaca cevap veren mekanlar bulunmaktadır.
Kampüs çevresindeki ortalama ev fiyatları:
1+1 daireler : 15.000
2+1 daireler : 20.000
3+1 daireler :25.000
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Üniversitemiz 1992 yılında kurulmuş ve 21 öğrenci ile Manisa'da eğitim-öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Celal Bayar Üniversitesi 1992 deki kuruluşunun arkasından pek çok yeni yüksekokulları bünyesine kazandırmıştır.
1994 de açılmış olan Tıp Fakültesi, bu fakülteyle doğrudan ilgili üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastanesi; 23.04.1994 tarihinde Sağlık Bakanlığı'ndan bir protokol ile devralınan Moris Şinasi Hastanesi'nin inşa halindeki ek binası tamamlanarak 1995 tarihinden itibaren hasta kabul edilmeye başlanmıştır. İlk başta klasik tıp eğitimi verirken 2002-2003 döneminden itibaren sistem temelli tıp eğitimi vermeye başlamıştır. 2008 yılında yeni hastanenin de yapılmasıyla Uncubozköy yerleşkesine geçmiştir.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
KYK bursları yanı sıra fakültemiz tarafından Öğretim Görevlisi Bursu verilmektedir. Bunların dışında Elginkan Vakfı da burs vermektedir.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
Üniversitemizde her sene Bilim ve Bahar şenlikleri düzenlenmektedir. Şenliklerimizde ünlü sanatçıların verdiği konserler ve çeşitli faaliyetlerin bulunduğu etkinlikler yer almaktadır.Kulüpler ve bazen üniversite öncülüğünde düzenlenen geziler ve aktivitler yapılmaktadır.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
3 adet kütüphanemiz var.Bunlardan birisi tıp fakültesi dekanlığında , bir diğeri Sağlık Bilimleri amfilerin olduğu binanın en üst katında ve ayrıca yeni amfi binamızın her katında da çalışma salonları bulunuyor. Dekanlık kütüphanesi 24 saat açık, diğer kütüphanemiz ise mesai bitimiyle kapanıyor.Dekanlık kütüphanesinde intörnler için ayrılmış masalar bulunuyor.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Fakültemizin öğrenci toplulukları şu şekildedir:
Çevre, Sosyal Yardımlaşma ve Tıbbi Farkındalık Kulübü
European Medical Student's Association (EMSA)
İDEA
Koruyucu Hekimlik ve Halk Sağlığı Kulübü
Moleküler Biyoloji ve Genetik
Tıbbi İnovasyon Kulübü
Tıp Bilim ve Sağlık Kulübü
Tıp Eğitimi Kulübü
TURKMSIC Kulübü
Genç Yer Yüzü Doktorları Kulübü
Latin Dansları kulübü
Tiyatro Kulübü

Üniversitedeki öğrenci topluluklarına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://mcbu.edu.tr/Haber/MCBU’de-Mevcut-Ogrenci-Kulup-ve-Topluluklarina-Yenileri-Eklendi_09_39_48
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Okulumuzda öğlen ve akşam vakitlerinde yemek çıkmaktadır. Yemekhane ücreti öğle ya da akşam yemeklerinden birisi alındığında 20tl'dir ikisi birlikte alındığında ikincisi 25tl olmaktadır. Sağlık kampüsünün ortak kullandığı ve tıp fakültesinin olmak üzere 2 yemekhanemiz var. Üniversitemizin çevresinde de yemek yiyebileceğimiz çeşitli yerler var.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Manisa Merkez, Muradiye ve Uncubozköy'de yerleşkeleri bulunmaktadır. Tıp fakültesi Uncubozköy yerleşkesindedir. Muradiye yerleşkesine (Ana kampüs) 30 dk, şehir merkezine 20dk uzaklığındadır. Uncubozköy yerleşkesi Manisa-İzmir yolu üzerindedir ve Bornova'ya 25dk uzaklıktadır. Ana kampüs Uncubozköy yerleşkesi arası ulaşım şehir içi otobüslerle sağlanmaktadır.(21,302ve306 numaralı araçlar)
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
Fakültemiz, 3 Temmuz 1992 tarihinde kabul edilen 3837 sayılı yasa ile 11 Temmuz 1992 tarihinde kurulmuştur ve Moris Şinasi hastanesinde hizmet vermeye başlamıştır. 1995-1996 döneminde ilk öğrencilerini kabul etmiştir ve 21 öğrenci ile eğitim vermeye başlamıştır. İlk başta klasik tıp eğitimi verirken 2002-2003 döneminden itibaren sistem temelli tıp eğitimi vermeye başlamıştır. 2008 yılında yeni hastanenin de yapılmasıyla Uncubozköy yerleşkesine geçmiştir. 2013-2019 ve 2019-2025 yılları arasında fakültenin verdiği eğitim, TEPDAD tarafından akredite edilmiştir. Fakültemiz bünyesinde 3 Bölümde; Temel Tıp Bölümünde 11, Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde 19, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümünde 13 olmak üzere toplam 43 Anabilim dalı ve 31 bilim dalları bulunmaktadır.
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Üniversitemizde her sene Bahar şenlikleri düzenlenmektedir. Şenliklerimizde konserler ve çeşitli faaliyetlerin yapıldığı etkinlikler yer almaktadır.
Voleybol,basketbol,masa tenisi gibi turnuvaların yapıldığı fakültemizde açık 1 adet basketbol ve voleybol sahası dekanlığımızda da masa tenisi oynayabileceğimiz bir alan bulunmaktadır.
Tüm bunlara ek olarak
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Fakültemizde Erasmus Staj Hareketliliği Programı,Farabi,Mevlana,TurkMSIC gibi yurtdışı-yurtiçi değişim programları uygulanmaktadır.
Detaylı bilgiye aşağıdaki siteden ulaşabilirsiniz:
https://farabi.mcbu.edu.tr/mevzuat.8947.tr.html
Fakültenin eğitim dili nedir?
Fakültede öğrenim dili %100 Türkçe'dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
Fakültemizde İngilizce Hazırlık Eğitimi bulunmamaktadır. Dönem 1 bünyesinde her hafta 3 saat İngilizce derslerimiz vardır.Sene başında yapılan muafiyet sınavı (online yapılmıştı) sonrasında öğrenci 60'ın üzerinde not alırsa İngilizce derslerinden muaf sayılmaktadır.Geçemezse sene içerisinde vize ve final sınavlarına girmesi gerekmektedir.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
lk üç dönemde öğrenciler her ders kuruluna ilişkin teorik derslere % 70'ine, pratik ve beceri uygulamalarına % 80'ine katılmak zorundadır. Mazeretli ya da mazeretsiz olarak bu sınırların altında kalan öğrencilerin ders kurulu başarı notları sıfır (0) olarak kabul edilir.
Staj dönemlerinde öğrenciler; teorik derslerin % 70'ine, staj uygulamalarının % 80'ine katılmak zorundadır. Mazeretli ya da mazeretsiz olarak bu sınırların altında kalan öğrencilerin stajı tekrar etmeleri gerekir.
İntörnler, Fakülte Yönetim Kurulu tarafından belirlenen eğitim programına katılmak zorundadır. İntörnlük döneminde, her staj için mazeretli ya da mazeretsiz toplam sürenin % 10'undan fazla devamsızlık kabul edilmez. Devamsızlık veya yetersizlik durumlarında söz konusu stajın tekrarlanması gerekir
Yurtiçinde ve yurtdışında etkinliklere katılmak üzere Rektörlük ya da Dekanlık tarafından görevlendirilen öğrencilerin izinleri devamsızlık olarak değerlendirilmez. Üniversiteyi veya Türkiye'yi temsilen görevlendirmelerle ilgili izinler sınavlar için de geçerlidir.
Öğrenciler sağlık raporu aldıkları takdirde rapor süresinin söz konusu ders kurulunun ya da stajın devamsızlık sınırını aşması halinde o ders kurulundan veya stajından devamsızlıktan başarısız sayılır.
Devamsızlık bilgileri öğrenci işlerinden birebir öğrenilebilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemize TEPDAD Yönetim Kurulu'nun 9 Mart 2013 tarihli toplantısında, UTEAK'ın teklifi üzerine, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Programı'nın Temel Standartları karşıladığı belirlenerek 1.1.2013 tarihinden geçerli olmak kaydı ile 31.12. 2018 tarihine dek 6 yıllığına TAM AKREDİTASYON STATÜSÜ verilmiştir. Ve sonra; TEPDAD Yönetim Kurulu' nun ve UTEAK'ın teklifi üzerine, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Programı' nın Temel Standartları karşıladığı belirlenerek 1.1.2019 tarihinden geçerli olmak kaydı ile 31.12. 2025 tarihine dek 6 yıllığına tam akreditasyon statüsü verilmiştir.2013 yılında eğitimini akredite eden Fakültemiz sürekli deneyimler ve iyileştirmelerle standartlarını daha da yukarılara taşımaktadır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Eğitim programımız açısından amaç ve hedeflerimize uygun olarak uygulanan entegre eğitim sisteminin yanında Probleme Dayalı Öğrenme (PDÖ) hedefli programların da uygulanması için çalışmalar başlatılmıştır.
Öğrenciler açısından TÜBİTAK tarafından öğrencilerin burs alması için bilimsel danışmanlık yapılması,yurt dışı burs için olanak sağlanması,TurkMSIC ile öğrenci değişiminin sağlanması,geri bildirim anketlerinin kurul ve stajlarda uygulanması gibi çalışmalar yapılmaktadır.
Birimlerimizin akreditasyonları için de çalışmalar başlatılmıştır. Fakültemiz Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı,20.03.2014 tarihinde yapılan kurum ziyareti sonucunda "Göğüs Hastalıkları Uzmanlık Eğitimi İçin Akredite Edilme Koşulları" nı sağladığına kararverilmiştir.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemiz Tıp Eğitim Anabilim Dalına sahiptir. Anabilim Dalı Başkanı, Doç. Dr. Süheyla Rahman'dır.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Hastanemiz 2 ana bloktan olusmaktadır. Ön bloğunda Acil Servis, Polklinik, Laboratuvar ve idari birimler hizmet vermektedir. Arka blokta ise yataklı kliniklerimiz hizmet vermektedir.Aynı zamanda Poliklinikler ve amfiler için yeni bir bina inşa edilmiş olup dönem 1-2-3'ler orada eğitim görmektedir. Ana bilim dallarının bulunduğu dekanlık ise hastanenin önünde, 1dk'lık uzaklıktadır. Tüm birimler aynı bölge etrafında konumlanmış olup birbirine yürüme mesafesindedir.
Öğrenciler Adli Tıp Stajını İzmirdeki Adli Tıp Kurumunda almaktadır. Bunun dısındaki tüm stajlar sağlık bilimleri fakültesi içerisinde verilmektedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimler anabilim dalları teorik eğitimimizi aldığımız derslikler binasına 2 dakikalık yürüme mesafesinde olan dekanlık binasındadır. Klinik bilimler anabilim dalları ise derslikler binamızın yan tarafında olan hastanemizin ilgili polikliniğinin ve servisinin olduğu katlardadır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
2023 - 2024 Eğitim Öğretim Dönemi bünyesinde Dönem 1 236, Dönem 2 286, Dönem 3 248, Dönem 4 220, Dönem 5 190 ve Dönem 6 150 öğrenciye sahiptir.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
4.sınıfta her grupta yaklaşık 50, 5 ve 6. sınıflarda 12-13 kişilik gruplar bulunmaktadır. Bu sayılar staj tekrarı yapan öğrenci sayısına göre değişmektedir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 140 Profesör, 33 Doçent, 37 Doktor Öğretim Üyesi olmak üzere 210 öğretim üyesi vardır. Öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı 6 civarıdır ve her sene dönem başında Danışman Öğrenci ve Öğretim Görevlileri listesi ilan edilir. İlişkilerin gelişmesi hedeflenir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde öğretim Entegre Kurul sistemidir. Buna ek olarak belirli kurullarımızda PDÖ dersleri görülmektedir
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
DÖNEM 1:
Dönem I tıp eğitiminin amacı, tıbba temel oluşturacak konularda öğrenciyi bilgilendirmek, insan hücre ve dokularını tanıtmak ve bununla beraber öğrenciye hekimlik mesleğini tanıtmak ve iletişimsel becerileri kazandırmaya başlamaktır.
İşlenen Dersler: Tıbbi Biyoloji, Tıbbi Genetik, Biyofizik, Organik Kimya ve Biyokimya,Histoloji-Embriyoloji,Anatomi,Fizyoloji,Mikrobiyoloji,Parazitoloji,TıpTarihi,Biyoistatistik,Davranış Bilimleri, Tıbbi Bilişim, Sağlığın Sosyal Gelişimi, Hekim ve Toplum, Bilim Felsefesi, Zorunlu Dersler, Seçmeli Dersler, Klinik Yaklaşım, İnteraktif Modüller
DÖNEM 2:
Dönem II tıp eğitimin amacı, normal insan vücudunun yapısını ve fonksiyonlarını sistemler üzerinde vermek; öğrenciyi hastalıklarla ilgili değişiklikleri tanımaya ve öğrenmeye hazır duruma getirmek; tıbbi yönden önemli mikroorganizmaları tanıtmak ve vücudun savunma mekanizmaları ile ilgili yanıtları incelemektir.
İşlenen Dersler: Anatomi, Biyofizik, Biyokimya, Farmakoloji, Fizyoloji, Histoloji-Embriyoloji, Mikrobiyoloji, Parazitoloji, Patoloji, Tıbbi Etik, Tıbbi Genetik, Klinik Yaklaşım, Beceri Uygulamaları, Seçmeli Dersler, İnteraktif Modüller
Dönem 3:
Dönem III tıp eğitiminin amacı, Temel Bilimler ile Klinik Bilimler arasındaki bilgiler arasında köprü işlevi sağlaması ve Tıp Fakültesi öğrencilerinin Klinik Bilimlere hazır hale getirilmesidir.
İşlenen Kurullar: Hücresel Patoloji II,Dolaşım ve Solunum Sistemleri,Hemapoetik ve Kas-İskelet Sistemleri,Sindirim Sistemleri, Nörolojik Bilimler ve Duyu Sistemleri, Deri Endokrin Sistem ve Meme,Ürogenital Sistem,Sosyal Tıp,Klinik Bilimler(Staj)
DÖNEM 4:
Dönem IV tıp eğitiminin amacı, ilk üç dönemde alınan bilgilerin kliniğe uyarlanması ve alınan bilgi ve becerilerin klinikte kullanılmasıdır. Ayrıca Hekimlik sanatına yönelik uygulamalı ve kuramsal eğitim görmeleri de planlanmıştır.
İlk üç dönemde verilen tıbbi becerilerin devamı olarak, bu dönem stajları içinde de becerilerin kliniğe uygulanması sağlanmalıdır. Öğrenciler beş gruba ayrılacak ve stajlar dönüşümlü olarak gerçekleştirilecektir.
Verilen Stajlar: Genel Cerrahi,Çocuk Hastalıklar, İç Hastalıkları, Kadın Hastalıklar ve Doğum, Kardiyoloji-Göğüs Hastalıkları-Radyoloji
DÖNEM 5:
Dönem V. Tıp eğitiminin amacı, ilk üç dönemde alınan bilgilerin kliniğe uyarlanması ve alınan bilgi ve becerilerin klinikte kullanılmasıdır. Bununla birlikte hekimlik sanatına yönelik uygulamalı ve kuramsal eğitim görmeleri planlanmıştır.
Verilen Stajlar:
Adli Tıp, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Çocuk Cerrahisi, Deri ve Zührevi Hastalıklar, Enfeksiyon Hastalıkları, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Göz Hastalıkları, Kalp-Damar Cerrahisi, KBB Hastalıkları, Nöroloji, Nöroşirürji, Ortopedi ve Travmatoloji, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Psikiyatri, Üroloji, Klinik Farmakoloji, Epidemiyoloji
DÖNEM 6:
Dönem VI, 2’şer aylık 6 dilim içinde toplam 12 ay sürede Klinik Anabilim Dalları’nda uygulamalı stajları kapsar.
Dilimler arasında 8 hafta süreli Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Kırsal Hekimlik, 6 hafta süreli Kadın Hastalıkları ve Doğum, İç Hastalıkları, 4 hafta süreli Genel Cerrahi, Psikiyatri, Acil Tıp Servis, 2 hafta süreli Adli Tıp, Kardiyoloji, Göğüs Hastalıkları, Risk Gruplarına Multidispliner Yaklaşım (RMY) stajı bulunmaktadır.

Staj uygulamaları içinde poliklinik hizmeti, nöbet tutma, yatan hasta takibi ve klinik içindeki çeşitli girişim uygulamalarına katılma yanı sıra eğitim hizmeti içinde seminer hazırlama, süpervizyon alma ve güncel makalelerin çevirisi yer almaktadır. Ayrıca otopsi ya da rapor düzenlenmesi biçimindeki adli tıp uygulamaları konusunda pratik yapılması hedeflenmektedir
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Dönem 1,2,3ler için seçmeli dersler verilmektedir.Her eğitim dönemi bu seçmeli dersler değişmektedir.Aynı zamanda dönem 2 öğrencilerinin Sosyal Sorumluluk Projesi dersi adında bir dersleri bulunmaktadır.Bu derste küçük gruplar halinde bir Sosyal Sorumluluk Projesi geliştirip gerçekleştirmektedir. Ek olarak panel ve seminerlerle edinilen bilgiler desteklenmektedir.
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Fakültemizin akademik takvimini bu sitelerden öğrenebilirsiniz.
https://tip.mcbu.edu.tr/akademik/2021-22-akademik-takvim.44238.tr.html
https://tip.mcbu.edu.tr/2023-2024-ders-programi.60469.tr.html
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Anatomi: Bu ders alanındaki pratikler o hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 8 saattir.İşlenen teorik derse hitaben maketler,kadavra üzerinde Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır.(Mevcut olarak kalabalık olunmasından dolayı gruplar halinde derse alınmaktayız.)
Histoloji: Bu ders alanındaki pratikler o hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 4 saattir.İşlenen teorik derse hitaben mikroskobi laboratuvarımızda Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır.Daha sonra bireysel olarak mikroskop üzerinde preperatların incelenmesi yapılır ve çizilir.(Mevcut olarak kalabalık olunmasından dolayı gruplar halinde 4 adet mikroskop laboratuvarına sıra ile alınmaktayız.)
Fizyoloji: Bu ders alanındaki pratikler belirli kurullar bazındadır.O hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 4 saattir.İşlenen teorik derse hitaben mikroskobi laboratuvarımızda Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır.Preperatlar incelenebilir.Ayrıca bazı derslerde bireysel olarak deneysel çalışmalar yapabilmekteyiz.(Fare ,kurbağa kesme vb.)Ve fizyolojik olarak sistemlerle ilgili klinik yaklaşımlar için eğitimler almaktayız.
Patoloji: O hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 4 saattir.İşlenen teorik derse hitaben mikroskobi laboratuvarımızda Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır.Preperatlar incelenir. Makroskobik incelemeler için ise dersi anlatacak olan kişi ilgili patolojik organı bizlere sunarak dersini anlatır.
Parazitoloji:İnsanlar için patojen olan parazitleri tanımak ve ayırt etmek amacı ile bu dersin pratiği yapılmaktadır.Bu ders alanındaki pratikler belirli kurullar bazındadır. O hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 4 saattir. İşlenen teorik derse hitaben mikroskobi laboratuvarımızda Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır. Preperatlar incelenebilir. Ayrıca bireysel olarak örnek alma, preperat hazırlama gibi pratikler yapılmakta.
Mikrobiyoloji: Öncelikli olarak mikrobiyolojik tanı yöntemleri, temel boyama teknikleri, besiyerleri, ekim yöntemleri, sterilizasyon ve dezenfeksiyon uygulamalarını benimsemek amacı ile bu pratik yapılmaktadır. Bu ders alanındaki pratikler belirli kurullar bazındadır. O hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 4 saattir. İşlenen teorik derse hitaben mikroskobi laboratuvarımızda sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır. Hastanemizin Mikrobiyoloji Laboratuvarında bireysel olarak canlı organizma ekimi yapar ve mikroskobik olarak incelenebilmekte.
Biyokimya: Öncelikli olarak örnek alınması, analizlerini ve değerlendirebilme yöntemlerinin belirtebilmesi amacı ile bu pratik yapılmaktadır. Bu ders alanındaki pratikler belirli kurullar bazındadır.O hafta içinde işlenen teorik derslere yönelik olmak üzere kurul bazında değişen saatlere sahip olsa da ort. olarak 4 saattir.İşlenen teorik derse hitaben Biyokimya Laboratuvarımızda Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafından görsel olarak tekrar anlatılmaktadır. Ve bireysel olarak kimyasal deneyler yapar ve değişimleri gözlemlenir.
Biyoistatistik: Bu dersin pratiği yoktur ve Temel istatistik yöntemler ve bunların canlı sistemlere uygulamalarını belirtebilmemiz amacı ile teorik dersler işlenir.
Biyofizik: Bu dersin pratiği yoktur.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Fakültemizde 1'i kadın olmak üzere 3 adet kadavra bulunmaktadır. Ayrıca üzerinde çalışabileceğimiz 30 adet maketimiz de bulunmaktadır.Anatomi Anabilim Dalı bünyesinde 1 Diseksiyon Mikroskobisi ve 1 Yürüme ve Denge Analiz Makinası bulunmaktadır.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
4 adet labaratuvar dersliğimiz bulunmaktadır.Her birinde 15 adet olmak üzere 60 adet mikroskop bulunmakta.Mikroskop dersi esnasında sınıfımız gruplara bölünmekte ve bir mikroskop başına 1-2(grup sayısıma göre) öğrenci düşmektedir.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
Dönem içinde alınması zorunlu Seçmeli Dersler vardır. Her seçmeli dersin amaç ve hedefi doğrultusunda dersler işlenir.2013-2014 Dönemine ait seçmeli dersler şöyledir:
Kanıta Dayalı Tıp, Moleküler Tıp, İletişim Becerileri , Hastalıklara Moleküler Açıdan Bakış ve Bireye Özgü Tedavi, Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Kromozom Yapısı, Kromozom Kültürü ve İnceleme Yöntemleri,Tıptaki Bilimsel Araştırmalar ve Kariyer Danışmanlığı, Anadoluda Geleneksel Halk Hekimliği ve Uygulama Örnekleri, Sağlığın Geliştirilmesi, Lisansüstü Eğitim, Bilgisayar, Teknoloji, Yaratıcılık, Fikri Mülkiyet ve Patent Başvuruları, Türkçe Tıbbi Terminoloji (Yabancı Öğrenciler İçin ), Etkili Sunu Hazırlama Teknikleri, Dünya Tarihini Değiştiren Salgınlar, Beyinin Kognitif Fonksiyonu (Psikoteknik-Psikomotor Testler), Hekim ve Hobi, Ergonomi, Sağlık Hizmetlerinde İletişim.
Her kurulumuzda entegre oturum, panel ve seminerler olmaktadır.

Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki Beceri Derslerine sahibiz.Ulusal ÇEP programı analizi sonucu Beceri uygulamalarının da analizi yapılmış ve Çekirdek Eğitim Programı'nda bulunan tüm beceriler Dönem 1,2 ve 3 bünyesinde verilmektedir.
Her kurul sisteminde ort. 6 saat olmak üzere bu dersi almaktayız.Dersimiz Sorumlu Öğretim Görevlimiz tarafıından(genelde Sorumlu Öğretim Görevlilerimiz Klinik Bilimlerdeki Hocalarımız olmaktadır)becerinin amaç ve hedefleri açıklanarak başlanır.Malzemeler tanıtılır ve basamaklar şeklinde işlem gerçekleştirilir.Ders bittikten sonra tek tek her öğrencinin basamaklara uygun olarak işlemi gerçekleştirmesi için bireysel olarak zaman verilir.Sorumlu Öğretim Görevlisi tarafından kontrol edilir.
Sınavları ise işlenen derslerden olmakta ve 100 üzerinden değerlendirilmektedir. Kurul sonu başarı notumuza etkisi ise 5-10 puan arası değişmektedir..(Bu puan kurullara ve işlenen ders saatine göre değişmektedir.)
Dönem1 , 2,3 bünyesinde işlenen Mesleki Beceri Dersleri birkaç örnek aşağıdaki gibidir :
 El Yıkama Becerisi
 Steril Eldiven Giyme ve Çıkarma Becerisi
 Temiz Gömlek Giyme ve Çıkarma Becerisi
 Biyolojik Materyalle Çalışma İlkelerinin Öğrenilme Becerisi
 Aletlerin Dekontaminasyonu ve Mekanik Temizliğinin Yapılması Becerisi
 Steteskop Kullanma Becerisi
 Periferik Nabızların Alınması
 Kan Basıncı (Tansiyon Arteriyel) Ölçme Becerisi
 Kan Alma Becerisi
 Erişkinlerde İlk Yardım Prensipleri
 Çocukta İlk Yardım Prensipleri
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Fakültemizde simüle hasta laboratuarlarımız yoktur. Ancak gerekli alt çalışmalara başlanmıştır.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Öğrencilerin teorik, pratik ve beceri uygulama sınavlarının başarı dereceleri Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği'ne göre tam not olan 100 puan üzerinden sayısal olarak değerlendirilir. Pratik sınavı olan dersin o kuruldaki ders saatine göre değişen yüzdelik oranında pratik sınav notundan teorik nota etkisi belirlenir. Sonuçta o kuruldan aldığınız genel not belirlenir.
Dönem IV ve V’ te pratik ve teorik sınav aşamalarından oluşan sınavlar her staj sonunda yapılır. Sınavlar yüz (100) tam puan üzerinden değerlendirilir ve başarı puanı 60 ve üzeridir. Öğrenci o stajdan başarılı sayılabilmek için, hem teorik, hem pratik sınavdan en az 60 puan almak zorundadır. Sınavın her iki aşamasından 60 ve üzerinde not alan öğrencinin staj sonu sınav puanı, teorik ve pratik sınavlardan alınan puanların ortalamasıdır.
Dönem VI (intörnlük) eğitimine ilişkin esaslar Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI Eğitim ve Çalışma Rehberi ile belirlenmiştir. Eğitim süresinin sonunda, intörnün çalıştığı birim tarafından intörnün her türlü çalışmasının değerlendirildiği (genel tıp birikimi, seminer hazırlayıp sunma becerisi, görev sorumluluğu, iletişim becerisi, hasta hazırlayıp takip etme becerisi, tıbbi girişim becerisi, saha çalışmaları, psiko-sosyal durumu,) bir karne doldurularak yeterlilik değerlendirmesi yapılır
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
Ders kurulları ortalama notu ile final sınavı sonucu alınan notun aritmetik ortalamasının öğrencinin başarılı kabul edilmesi için en az 60 olması gerekir. Aynı zamanda ortalamanın 60 olmasıyla beraber final sınavında en az 50 alınması gerekiyor.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavı amfide yapılıyor gösterilen slaytta sorulan bölgeyi,terimi,oluşumu vs. size verilen cevap kağıdına belirli bir süre içinde yazıyorsunuz. Tıbbi Biyoloji,Tıbbi genetik,Fizyoloji,Mikrobiyoloji pratik sınavı amfide yapılıyor ve size verilen soru kağıdında bulunan soruları (açık uçlu ve çoktan seçmeli) cevaplıyorsunuz. Histoloji pratik sınavımız laboratuvarda yapılıyor öncelikle rastgele size verilen 3 preparatı tanıyıp aynı şekilde size verilen soru kağıtlarında yazmanız istenen özellikleri dolduruyorsunuz. Mikroskopta preparatları tanıma aşamasını geride bıraktıktan sonra torbadan rastgele bir açık uçlu soru çekiyorsunuz ve onu da cevaplayarak sınavı bitiriyorsunuz. Parazitoloji pratik sınavında size verilen ortalama 8 kadar resimde gördükleriniz türünü ve yaşam formunu yazıyorsunuz. Patoloji sınavı kağıdı komite sınavı ile birlikte dağıtılıyor ve komite sınavınız normal süresine 10 dakika ekleniyor, sizlerden mikroskobik görüntü içerikli soruları cevaplamanız isteniyor.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Finalsiz geçme var. Ortalamanız 85 ve üzeriyse ve tüm ders kurulları notlarınız 60 üzeriyse finalsiz geçebiliyorsunuz.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Her dönem için sınav sonraları geri bildirim anketleri yapılmaktadır. Bir sonraki dönem için hazırlanacak olan ders programının belirlenmesinde önem arz etmektedir.
Her bir hocamız ile birebir iletişim kurma şansımız vardır. İyileştirilmesi istenen bir durum veya akademik araştırma yapmak için danışıldığı zaman tüm imkanları kullanmanıza yardımcı olacaklardır.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Fakültemizde dönem temsilcileri ve bir de fakülte temsilcimiz bulunmaktadır. Yapılan geri bildirim toplantılarıyla öğrencilerin görüşleri değerlendirmeye alınıyor. Ayrıca kurul ve staj sonlarında yapılan geri bildirim anketleriyle de öğrenci görüşleri toplanıyor.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
Fakültemizde öğrencilerin 4-5-6. sınıflarda eğitim gördükleri tam teşeküllü bir hastanesi bulunmakta. Ve akademik kadromuzun çok büyük kısımı akademik geçmişi çok dolu, çok donanımlı ve çok tecrübeli hocalardan oluşmakta. Aynı zamanda hastanemiz imkanlarından ötürü fazla sayıda hastaya hizmet verebildiği için eğitim yılları içersinde bircok fakülteye göre sayı ve çeşit açısından daha fazla vaka görüp tecrübeli bir hekim olarak mezun olabilirsiniz.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde okumanın en büyük ve belki de tek dezavantajı kampüs imkanlarımızın kısıtlı olması.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Evet uygun. Microsoft Teams üzerinden geçtiğimiz pandemi döneminde ve 2022-2023 eğitim yılında eğitim gördük.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Pandemi döneminde ve 2022-2023 öğretim yılında Microsoft Forms üzerinden sınavlar gerçekleştirildi. 2023-2024 öğretim yılı başında Türk Dili, İnkılap Tarihi ve Yabancı Dil muafiyet sınavları yine Microsoft Forms üzerinden gerçekleştirildi.
Eklemek istedikleriniz
Fakültemiz hakkında detaylı bilgi almak için, https://tip.mcbu.edu.tr/ sitesini ziyaret edebilirsiniz.