İstanbul Üniversitesi İstanbul (ÇAPA) Tıp Fakültesi

Üniversite hangi ilde bulunuyor?
İstanbul
Üniversite statüsü nedir?
Devlet
Şehrin sosyal, kültürel, tarihi, turistik özellikleri nelerdir?
İstanbul coğrafi konumu itibariyle günümüzden 8500 yıl öncesine kadar giden zengin bir tarih mirasına sahiptir. Yüzyıllar boyunca Roma, Doğu Roma-Bizans, Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapmış, halen Türkiye Cumhuriyeti Devletinin en gelişmiş ili konumundadır. Pek çok saray, cami, kilise, tarihi çarşı gibi kültürel ve dini niteliğe sahip yapıların yanında olan kışla, gar gibi halen kullanılmakta tarihi yapılar da bulunmaktadır. Bunlardan başka devlete, şahsa, vakfa ait birçok müze ve sergi alanlarıyla, tiyatro, sinema ve operalarla, senenin çeşitli zamanlarında yapılan festivallerle kişinin entelektüel birikimini artırabileceği İstanbul, her anlamda canlı bir şehir.
Şehrin ulaşım imkanları nelerdir?
İstanbul şehir içinde tramvay, füniküler, havaray, metro, Marmaray, vapur, motor, deniz otobüsü, metrobüs, teleferik gibi birçok ulaşım aracına sahiptir. İstanbul Tıp Fakültesi ise T1 tramvay hattındaki ‘Çapa-Şehremini’ ve M1 metro hattındaki ‘Emniyet-Fatih’ duraklarına yakınlığı itibariyle merkezi bir konuma sahiptir böylece İstanbul’un herhangi bir noktasına ulaşmak kolaylaşmaktadır. Şehirlerarası ulaşım ise Yüksek Hızlı Tren, otobüs, uçak, feribot gibi hava, deniz ve kara yolu aracılığıyla sağlanmaktadır.
Şehirdeki yurt olanakları nasıldır?
İstanbul’da KYK’ya ait 14 tane kız, 8 tane erkek yurdu vardır. Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu fakültemize yakın konumda bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet yurdundan okulumuza ulaşım kolaydır. Ayrıca kız-erkek toplam 200’ü aşkın özel yükseköğrenim yurdu da İstanbul genelinde hizmet vermektedir.
Evlerin kira durumları ve özellikleri nasıldır?
Çapa bölgesinde oldukça fazla öğrenci yaşamaktadır. Fakat evlerin durumunun çeşitliliği ve mevcut ekonomik durum sebebiyle standart bir kira aralığı bulunmamakta. Okul ulaşım araçları açısından zengin bir bölgede olduğundan çevre bölgelerde de ev tutulabilmektedir.
Üniversitenin eğitim, sosyokültürel ve tarihi özellikleri nelerdir?
Üniversitemizin tarihi Fatih Sultan Mehmet’in 1453’te İstanbul’u fethetmesinin hemen ardından alanında ünlü alimleri İstanbul’a davet etmesi ve emriyle kurdurduğu Fatih Medreselerine dayanmaktadır. Ardından 19. Yüzyılda Darülfünun adı altında Batılı tarzda eğitim veren kuruma ve 1933’teki üniversite reformuyla birlikte İstanbul Üniversitesine dönüşmüştür. Tarihine bakıldığında bu coğrafyanın ve ülkemizin en eski yükseköğretim kurumlarından biri olduğu görülmektedir. Bundan ötürü üniversitemiz ‘Tarihten Geleceğe Bilim Köprüsü’ sıfatını kullanmaktadır. İstanbul Üniversitesi 70.000 örgün eğitim ve 230.000 açık ve uzaktan eğitim öğrencisiyle, 3.300 öğretim elemanıyla, son 10 yıldır her sene dünyada ilk 500 üniversite arasına girmesiyle dev bir kurumdur.
Üniversitenin öğrencilere tanıdığı burs imkanları nelerdir?
Üniversitemiz başarı (YKS sonucunda ilk 500’den İstanbul Tıp Fakültesini tercih edenler) ve ihtiyaç durumlarına göre direkt olarak yemek ve okulumuzun çok yakınındaki üniversitemize ait 2 Blok halindeki Dr. Safiye Ali Kız-Erkek Öğrenci Yurdunda yurt bursu vermekle birlikte üniversitemizin Rehberlik Danışmanlık ve Sosyal Destek Birimi aracılığıyla çeşitli dernek, vakıf ve şirketten burs olanakları sağlamaktadır. Ayrıca Kısmı Zamanlı Öğrenci çalıştırma programıyla da aylık maksimum 60 saatlik çalışma karşılığında öğrencilere maddi destek sunulmaktadır.
Üniversitenin sosyal imkanları nelerdir?
İstanbul Üniversitesini birçok sosyal imkana sahiptir. Bünyesindeki fakülte, bölüm ve öğrenci kulüpleriyle düzenlediği birçok kongre, zirve, sempozyumun yanında Spor Şöleni adı altında çeşitli spor branşlarında düzenlenen yarışmalar ile öğrencileri sosyal açıdan aktif tutmaya çalışmaktadır.
Fakültemiz öğretim üyesi ve öğrencileri katkılarıyla Sağlıkta Yapay Zeka Zirvesi, Sinirbilim Kongresi, Uluslararası Tıp Öğrencileri Bilimsel Kongresi, Kök Hücre Uygulamaları Sempozyumu, Bilimsel Okuma-Yazma Öğrenmek gibi bilimsel programların yanında mezun olacak öğrencilerimiz için yapılan İntörn Düğünü ve okulumuzun kuruluşunun kutlanması amacıyla 14 Mart Kutlamaları sosyal programları düzenlenmektedir.
Fakültemizdeki 45 aktif öğrenci kulübü vasıtasıyla dans etmeyi öğrenebilir, sualtından voleybola pek çok saha ve doğa sporu dalıyla uğraşabilir, resim-müzik kurslarına katılabilir, tiyatro oynayabilir, çeşitli sosyal sorumluluk programlarında yer alabilir, konferanslara katılabilir, bilimsel makale tartışmasında, münazarada bulunabilir ve daha sayamadığımız birçok faaliyette bulanabilirsiniz.
Üniversitedeki kütüphane, çalışma salonu olanakları nasıldır?
Yenilenen binası ile Hulusi Behçet Kütüphanesi kampüsümüzde ders çalışmak için mevcut olan en büyük alan. Klima sistemi iyi ve bolca priz mevcut. İçeride bir güvenlik görevlisi bulunmakta ve kameralarla kayıt alınmakta. Kütüphanemizin girişinde ihtiyacı olan öğrencilerin alabilmesi için bir bağış materyal kitaplığı var. İntörn öğrencilere özel bir okuma salonu ve ingilizce tıp binasında ayrı küçük bir kütüphane daha bulunmaktadır. Ayrıca okulumuz çevresinde Fatih Belediyesine ait 4 kütüphane daha bulunmakta olup biri 7/24 açıktır.
Üniversitede hangi öğrenci toplulukları bulunuyor? Tıp fakültesinde etkinlikler yapan öğrenci toplulukları hangileridir?
Fakültemizde etkinlikler yüksek oranda kulüpler aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. İstanbul Tıp Fakültesi’nde etkinlik yapan kulüpler şunlardır: 1- TANITIM VE ORYANTASYON KULÜBÜ, 2- RESİM VE HEYKEL KULÜBÜ, 3- MÜZİK KULÜBÜ, 4- TURKMSIC KULÜBÜ, 5- İTF GEEK, 6- FOTOĞRAFÇILIK KULÜBÜ, 7- ÇAPADOSK, 8- BRİÇ KULÜBÜ, 9- TİYATRO KULÜBÜ, 10- ERASMUS VE ÖĞRENCİ DEĞİŞİMİ KULÜBÜ (ESEC) , 11- SİNEMA KULÜBÜ, 12- SİNİRBİLİM KULÜBÜ, 13- ÖĞRENCİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA KULÜBÜ, 14- K.A.Ç.A.K., 15- ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE KULÜBÜ, 16- TÜRK TARİHİ VE SANATLARI KULÜBÜ, 17- SOSYAL SORUMLULUK KULÜBÜ, 18- DANS KULÜBÜ, 19- ÇAPASAS, 20- KAYAK KULÜBÜ, 21- GEZİ VE EĞLENCE KULÜBÜ, 22- ÇEVRE VE KÜLTÜR İLİŞİKİLERİ KULÜBÜ, 23- GASTRONOMİ KULÜBÜ, 24- KİTAP KULÜBÜ, 25- MÜNAZARA KULÜBÜ, 26- FOLKLÖR KULÜBÜ, 27- MEDİKAL TEKNOLOJİ VE ORYANTASYON (METEO) KULÜBÜ, 28- GÖNÜLLÜ HEKİMLER KULÜBÜ, 29- FİKİR FELSEFE KULÜBÜ, 30- TIP ÖĞRENCİLERİ TOPLUM SAĞLIĞI VE HEKİM HAKLARI ÇALIŞMA KULUBÜ, 31- ÇOCUK ERGEN VE RUH SAĞLIĞI, 32- DOĞAL HAYATI VE HAYVANLARI KORUMA KULÜBÜ, 33- HALKÇI SAĞLIK KULÜBÜ, 34- SPOR KULÜBÜ, 35- KÜLTÜR VE SANAT KULÜBÜ, 36- SAĞLIK VE İNOVASYON KULÜBÜ, 37- BİLİŞİM İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK KULÜBÜ, 38- KORUYUCU HEKİMLER KULÜBÜ, 39- CANKAT KULÜBÜ, 40- EDEBİYAT VE TARİH KULÜBÜ, 41- ULUSLARARASI KÜLTÜR KULÜBÜ, 42- KANSERLE DANS KULÜBÜ, 43- SOSYAL BİLİMLER VE TIP KULÜBÜ, 44- ŞİİR VE VODVİL TOPLULUĞU KULÜBÜ, 45- AVRUPA TIP ÖĞRENCİLERİ BİRLİĞİ KULÜBÜ. TURKMSIC Kulübümüz yıl içerisinde onlarca etkinlik düzenlemektedir. Bu etkinliklerden en anlamlılarından birisi de her yıl gerçekleştirmeye gayret ettiğimiz Diyabet etkinliğimizdir. Son Diyabet etkinliğimizde 26 Kasım’da Beşiktaş Meydan’da Türk Kızılayı ile birlikte yürüttüğümüz etkinliğimizde 600’den fazla kişinin kan şekeri ölçümünü yaptık ve daha da fazla kişiyi Diyabet hakkında bilgilendirdik. Ölçümler sonucunda riskli olanları hastanelere yönlendirdik.
Okuldaki yemek imkanları nasıldır?
Kampüsümüzde bir öğrenci yemekhanesi bulunmaktadır. Öğrenci kartları ile İstanbul Üniversitesinin diğer kampüslerindeki yemekhanelere de giriş yapılabilir. Sabah, öğle ve akşam yemeği verilmekte olup Ramazan ayında iftar saatinde de yemek yenilebilmektedir. Öğle yemeği saatinde soğuk sandviç seçeneği de bulunmaktadır. Vegan öğrenciler öğrenci işlerine bildirdikleri taktirde vegan öğün alabilmektedir. 2023-2024 döneminde okulumuzda yemek ücreti 15 TL'dir. Ayrıca okul çevresinde yemek yenilebilecek birçok restoran bulunmaktadır.
Üniversitenin şehir içindeki konumu ve fakültenin üniversite kampüsüne göre konumu nasıldır?
Üniversitemizin farklı birçok yerleşkesi olmakla birlikte İstanbul Tıp Fakültesinin de dahil olduğu fakültelerin birçoğu tarihi yarımadada bulunmakta. En çok birimin bulunduğu Beyazıt, Laleli ve civarında, Rektörlük ve diğer yönetim birimleri, Hukuk, İktisat, Siyasal Bilgiler, Eczacılık, Fen, Edebiyat Fakülteleri, İstanbul Üniversitesi Kongre Merkezi ve daha sayamayacak kadar fazla olan enstitüler, araştırma merkezleri, yüksekokullar konumlanmışken; İstanbul Tıp Fakültesi Çapa’dadır. Çapa kampüsünün içinde Diş Hekimliği Fakültesi, Aziz Sancar Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü ve çeşitli araştırma merkezleri bulunmaktadır. Bu iki kampüs de T1 tramvay hattı üzerinde bulunduğu için kampüsler arasında ulaşım çok rahattır.
Tıp Fakültesinin tarihçesi nedir?
14 Mart 1827
Fakültenin sosyal, sportif ve kültürel olanakları nelerdir?
Yıl içerisinde bağışçılar vasıtasıyla öğrencilere ücretsiz opera, bale ve konser biletleri sağlanmaktadır. Dönem sonunda İstanbul Tıp Fakültesi’nde her yıl geleneksel olarak bahar şenliği ve İntörn Düğünü yapılır. İntörn Düğünü, 6. Dönem öğrencilerini uğurlama etkinliğidir ve tüm fakülte katılır. Bu iki etkinlik birbirine yakın zamanlarda yapılır. Ünlü müzik grupları sahne alır. O Ses Çapa organizasyonuyla fakülte öğrencileri arasında müzik yarışması düzenlenir. Fakültede voleybol, basketbol ve futbol turnuvaları yapılır.
Tıp Fakültesinde hangi öğrenci değişim programlar uygulanmaktadır, TurkMSIC’in ve üniversitenizin sağladığı değişim imkanlarından bahseder misiniz?
Ludwig Maximillians-Universität München ile İstanbul Tıp Fakültesi arasında yapılan ikili anlaşma ile öğrencilerimizin Almanya’da yaz stajı yapma imkanı vardır. Erasmus ve TurkMSIC değişim programları vardır. Yurtdışı değişim imkanı sağlanmaktadır.
Fakültenin eğitim dili nedir?
Türkçe Tıp Fakültesinde eğitim %100 Türkçe, İngilizce Tıp Fakültesinde ise eğitim %100 İngilizce’dir.
Fakültede İngilizce hazırlık dönemi var mı, varsa zorunlu tutulmakta mıdır?
İngilizce Tıp Eğitimine başlamaya hak kazanan öğrenciler öncelikle İngilizca Muafiyet sınavına tabii tutulur. Bu sınavla öğrencilerin okuduğunu anlama, yazma, dinleme ve konuşma becerileri değerlendirilir. Sınavın düzeyi B2 seviyesidir. Sınavın sonunda başarılı olanlar İngilizce Tıp Programı 1. Sınıf öğrencisi olmaya hak kazanır ve eğitime başlarlar. Sınava girmeyen veya baraj notu olan 60 puanı geçemeyenler ise İstanbul Üniversitesi tarafından Beyazıt Kampüsü'nde verilen İngilizce Hazırlık eğitimine zorunlu tutulur.
Fakültenizde devam zorunluluğunuz var mı? Var ise devamsızlık bilgisini nereden öğreniyorsunuz?
Fakültemizde kuramsal derslere devam zorunluluğu %70, uygulama derslerinde devam zorunluluğu %80’dir. Devamsızlık bilgisine öğrenci işlerine ve uygulama devamsızlıkları için ilgili asistana başvurarak ulaşılabilmektedir.
Tıp Fakültesi TEPDAD tarafından akredite edilmiş midir? Akreditasyon süreniz ne zamana kadar bulunmaktadır?
Fakültemizin akreditasyonu Şubat 2019 tarihinde 2025 yılına kadar uzatılmıştır.
Tıp Fakültesinin akreditasyon süreci sırasında ve sonrası yaptığı çalışmalar nelerdir?
Fakültemiz öğrencilerinin geri bildirimlerine her zaman önem veren bir fakülte olmuştur. Bu doğrultuda dönem 1 öğrencilerine de PDÖ uygulamalarının ve el becerileri ile ilgili uygulamaların başlaması gibi girişimler bu sene yürürlüğe konmuştur. Akreditasyon süreci öğrencilerin sorunlarına daha da yönelmelerini sağlamıştır.
Fakültenizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunuyor mu?
Fakültemizde Tıp Eğitimi Anabilim Dalı bulunmaktadır. Öğrencilerin pratik becerilerini geliştirmeye yönelik uygulamaları bulunmaktadır. İlkyardım, enjeksiyon ve kan alma, dikiş atma gibi stajda ve mesleki hayatta gerekecek el becerilerinin kazanılmasını sağlar.
Hastanenin bütün bölümleri tek bir binada mı? Tıp Fakültesinin hastaneye göre konumu nasıldır? Tıp Fakültesi ve hastane dışında eğitim alırken gidilen başka bir birim bulunuyor mu?
Fakülte hastanenin içindedir. Aziz Sancar, Kemal Atay, Tevfik Sağlam adında 3 büyük amfi, öğrenci kütüphanesi binası, öğrenci kantini ve öğrenci yemekhanesi hastane binalarından ayrıdır. Temel Bilimler binasında 2 amfi ve uygulama laboratuvarlarımız bulunmaktadır. Bunlar haricinde diğer amfilerimiz hastanenin binaları içerisindedir.
Anabilim dallarının konumu nasıldır?
Temel bilimlere ait anabilim dallarının büyük kısmı Temel Bilimler Binasındadır. Cerrahi anabilim dalları ve ameliyathaneler “Monoblok” adıyla bilinen fakültenin en büyük binasında toplanmıştır. Diğer anabilim dalları ayrı ayrı hastane içinde konumlanmıştır.
Fakültenizde her dönemde kaç öğrenci bulunuyor?
Her dönemde yaklaşık 420 öğrenci bulunmaktadır.
Dönem 4-5-6’da her staj grubunda kaç öğrenci bulunuyor?
Dönem 4 programı İç Hastalıkları Dilimi, Kardiyovasküler Dilim, Cerrahi Dilimi ve Çocuk Sağlığı Dilimi olmak üzere dört ana dilimden oluşmakta olup her dilimin uygulamalarındaki öğrenci sayısı yaklaşık 30 kişidir. Dönem 5’te Duyu dilimi, göğüs dilimi, yaşam boyu sağlık dilimi, spesifik cerrahi dalları dilimi, enfeksiyon hastalıkları dilimi 20'şer kişiliktir. Hekimin toplumsal ve yasal yönü dilimi ve nöropsikiyatri dilimi 35’er kişiliktir. Dönem 6'da intörnlük eğitimi kapsamında yoğun bir rotasyon programı uygulanmaktadır, bu programın gruplarındaki öğrenci sayıları departmana göre değişiklik göstermekte olup ortalama öğrenci sayısı 15'tir.
Fakültenizde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısı kaçtır?
Fakültemizde 293 profesör, 90 doçent ve 28 doktor öğretim üyesi 42 Öğretim Görevlisi eğitim vermektedir. Güncel kontenjan ile 3 yıl içerisinde öğretim üyesi başına 5,5 öğrenci düşecektir.
Tıp Fakültesinin eğitim sistemi nasıldır? (Entegre, PDÖ, Klasik, Hibrit) Fakültenizde herhangi bir sınav sistemine yönelik eğitim verilmekte midir (USMLE, TUS, GMC...)?
Fakültemizde ilk 3 yıl Temel Bilimler, 2 yıl Klinik Bilimler eğitimleri ve son yıl da İntörnlük sistemi olmak üzere Entegre bir eğitim sistemi uygulanmaktadır. Yıl içerisinde ilgili derslerin ortak sınavlarının yapıldığı Dilim sınavları bulunur. (Örnek: Sinir Duyu Dilimi, Endokrin Dilimi) Bu dilim sınavlarında her dersin ders sayısı ile orantılı soru sorulur. Dilim içindeki uygulama derslerine birkaç senedir PDÖ uygulamaları da eklenmiştir. Yıl sonu başarı puanı dilim sınavının %40’ı, uygulama sınavlarının %30’u ve final sınavının da %30’u toplanarak bulunur.
Dönemlere göre ders içerikleri nasıldır? Klinik eğitimler kaçıncı sınıfta başlamaktadır?
Yıldızlı dersler pratik dersler de içermektedir.
Dönem 1: tıp tarihi ve etik, halk sağlığı, ruh sağlığı ve hastalıkları, anesteziyoloji, tıbbi biyoloji*, tıbbi biyokimya*, tıbbi mikrobiyoloji*, biyofizik*, iç hastalıkları, nöroloji, çocuk sağlığı, kardiyoloji, fizyoloji, histoloji*, tıbbi genetik, anatomi*, spor hekimliği, tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji, çocuk ruh sağlığı, radyasyon onkolojisi, dişhekimliği, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi, nöroloji, iletişim.
Dönem 2: anatomi*, histoloji ve embriyoloji*, tıbbi biyokimya*, biyofizik, tıbbi mikrobiyoloji*, patoloji*, halk sağlığı, anesteziyoloji, iç hastalıkları, çocuk hastalıkları, çocuk genetik, spor hekimliği, radyoloji, üroloji, tıbbi mikrobiyoloji*, farmakoloji, biyoistatistik, tıbbi etik, nitelikli hekimlik, tıpta insan bilimleri.
Dönem 3: ic hastalıkları*, enfeksiyon, ruh sağlığı ve hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları*, genetik, genel cerrahi, üroloji, göğüs hastalıkları*, kadın hastalıkları*, kardiyoloji*, fizik tedavi*, anatomi, fizyoloji, radyoloji, biyokimya, ortopedi*, farmakoloji, nöroloji, mikrobiyoloji, nükleer tıp, patoloji, hidroklimatoloji, genetik, çocuk sağlığı ve hastalıkları, genetik, anesteziyoloji, kalp damar cerrahisi, histoloji, kulak burun boğaz*, dermatoloji*, göz hastalıkları*.
Dönem4: biyoistatistik ve tıp bilişimi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, genel cerrahi, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve doğum, kalp damar cerrahisi, kardiyoloji, klinik farmakoloji, onkoloji, radiodiagnostik, tıbbi genetik, çocuk ürolojisi, enfeksiyon hastalıkları, nöroloji, sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp, tanı ve takipte kullanılan moleküler yöntemler, tıbbi mikrobiyoloji.
Dönem 5: dermatoloji, kulak burun boğaz hastalıkları, göz hastalıkları, göğüs cerrahisi, göğüs hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon, anesteziyoloji ve reanimasyon, sualtı hekimliği ve hiperbarik tıp, ortopedi ve travmatoloji, tıbbi ekoloji ve hidroklımatoloji, aile hekimliği, adli tıp, spor hekimliği, tıbbi farmakoloji, halk sağlığı, tıbbi etik vaka tartışmaları, üroloji, plastik ve rekonstrüktif cerrahi, radyasyon onkolojisi,
çocuk cerrahisi, beyin ve sinir cerrahisi, nöroloji, psikiyatri, çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları, semptomdan teşhise teşhisten tedaviye, klinik bakteriyoloji ve infeksiyon hastalıkları.
Dönem 6: kardiyoloji, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, kırsal hekimlik ve toplum hekimliği, acil cerrahi ve genel cerrahi, çocuk sağlığı ve hastalıkları, hekimliğe doğru ve hekimliğe merhaba, kadın hastalıkları ve doğum, psikiyatri, acil dahiliye, çocuk cerrahisi çocuk sağlığı ve hastalıkları, genel cerrahi, tıbbi ekoloji ve hidroklimatoloji, nöroloji, göğüs cerrahisi, iç hastalıkları poliklinik, dermatoloji, sualtı hekimliği ve hiperbarik, ortopedi ve travmatoloji, algoloji, dahiliye acil, yoğun bakım, enfeksiyon hastalıkları, anesteziyoloji.
Fakültede tıp eğitimi dışında hangi dersler verilmektedir?
Seçmeli dersler şunlardır: Computer and Informatıon Technologıes, Scıentıfıc Fılms, Mesleki İngilizce, Moleküler Tıpta Gelişmeler, tıp ingilizcesi, inflamasyon biyolojisi, ımportance of mıcroorganısm ın the envıronment, hücre yaşlanması ve hücre ölümü, sağlık politikaları analizi, çevre eğitimi, kesitsel anatomide yolunuzu oyun hamuru ile modellemek, sağlık psikolojisi, bir sağlık çalışanı olarak kendi sağlığımızı korumak: yasal haklarımız, latin kültürü, hekimliğin hukuksal boyutu, dna'dan hücreye, latince, tıpta ileri konulara biyofiziksel yaklaşımlar, sağlıklı beslenme prensipleri, bilimsel filmler, sosyal sorumluluk projesi, sağlıkta sosyal belirleyiciler, toplum ruh sağlığı, araştırma planlama ve epidemiyoloji, sağlık sosyolojisi, moleküler araştırma yöntemleri, hekim ve hasta hak ve yükümlülükleri, uygulamalı girişimcilik, etkili ve güzel konuşma, kök hücre teknikleri ve tıpta uygulaması, sağlıklı yaşam ve spor, bir buluşnasıl yapılır, genel cerrahide yenilikler, transplantasyon biyolojisi, tıbbi ingilizce, ilişkileri öğrenmede farkındalık, sağlıkta yapay zeka uygulamaları, sağlıklı beslenme prensipleri
Fakültenizin akademik eğitim öğretim takvimi nasıldır?
Dönemlere özel 2024-2025 eğitim yılı akademik takvimleri henüz açıklanmamıştır. Güncel akademik takvimlere açıklandığı zaman internet sitemizden ulaşabilirsiniz.
Özellikle Temel Bilimler evresinde (Dönem 1-2-3) pratik dersler nasıl işleniyor? Pratik derslerin dönemlere göre yoğunluğu nasıldır?
Teorik eğitimlere paralel ve koordine bir şekilde pratik dersler verilmekte.
Fizyoloji pratik dersleri Fizyoloji Laboratuvarında işlenmekte. Burada organ fizyolojisi bakımından gelecekte hekimlerin kullanacağı cihazlar bulunmakta. Örneğin kalp elektrik dalgalarını ölçen EKG (Elektrokardiyomiyogram), akciğer testi yapmamıza sağlayan Spirometre, Beyin elektriksel akımını ölçmemize yarayan EEG cihazı, göz ve diğer duyu testleri için cihazlar, mikroskoplar, her masa için bilgisayarlar mevcuttur.
Mikrobiyoloji pratik dersleri, her öğrenciye 1 mikroskobun düştüğü uygulama salanomuzda teorik derslerde gördüğümüz mikroorganizmalarla somut bir şekilde karlılaşıp tanışma imkanı sağlıyor. Yüzlerce mikroorganizma'nın preparatı mevcut. Ayrıca eğitimlerimize bu preparatları ve mikroorganizmaları nasıl boyayıp tespit edeceğimiz dahil. En basitinden bakterilerde gram boyama gibi düşünebiliriz.
Tıbbi Biyoloji ve Genetik uygulamalarımızda yine her öğrenciye bir mikroskop düşmekte ve dersler tıbbi biyoloji ve genetik anabilimdalında bulunan öğrenci pratik laboratuvarında işlenmekte. Öncelikle hücrelerin ve genlerin temel bilgilerini alıyoruz. Hücrelerin bölünme süreçleri, DNA yapımı-yıkımı ve DNA izolasyonu, Kan ve hücreleri, kalıtım gibi başlıca konuların deneylerini yapıyoruz.
Histoloji ve Embriyoloji uygulamalarımızda her öğrenciye bir mikroskop ve fakültemiz öğretim üyelerince hazırlanan preparatların her çeşidinden birer tane yetecek kadar var. Dersler yine bölümün öğrenci pratik laboratuvarında işleniyor. Burada organ ve doku bazlı inceleme yapmaktayız, örneğin gözün tabakaları veya bronşların yapısı.
Patoloji uygulamalarımız patoloji anabilim dalında bulunan öğrenci pratik salonunda her öğrenciye bir mikroskop düşecek şekilde yapılıyor. Burada dokuların olumsuz koşullar sonucu hasarlanmasını inceliyoruz. Bu kanser veya enfeksiyon sonucu olabilmekte. Mikroskopik ve makroskopik olarak fizyolojisinin dışına çıkan bu dokuları öğreniyoruz.
Biyokimya uygulamalarımız biyokimya öğrenci pratik salonunda olmakta. Hocalarımızın deneyleri sunmasından sonra asistanlarla birlikte deneyleri yapıyoruz. Yine mikroskop ve deney cihazlarımız mevcut.
Biyofizik uygulamalarımız biyofizik öğrenci pratik salonunda yapılmakta. Burada flow sitometriden radyo immün floresans'a kadar farklı deneyler yapmaktayız. Bu deneyleri hücresel tanımlama açısından yapıyoruz. 7 8 kişilik gruplar ve bir öğretim üyesi şeklinde işleniyor.
Anatomi derslerimiz üç tane olan anatomi pratik salonlarında aynı anda işlenmekte. Her gruba yeteri sayıda materyal düşüyor. Derslerimiz 1.sınıfta kemik, eklem ve kas olarak 2.sınıfta ise organ ve sistem bazında ilerliyor. Tüm dersler kadavra üzerinden işleniyor ve çok nadir bulunan kadavralar mevcut. Örneğin, situs inversus (vücudun sağının solda, solunun sağda olduğu terslik). Pratik derslerde kadavranın çevresinde toplanıyoruz hocalarımız da yapıları bizlere tanımlıyor. Diseksiyon eğitimi hocalarla birebir konuşup rica edilince veriliyor ancak normal ders işleyişinde verilmemekte.
Özetle tüm uygulamalarımız donanımlı laboratuvarlarda yapılmakta. Her dersin salonu farklı ve öğrenci odaklı işlenmekte.
Anatomi laboratuvarı ne düzeyde yeterli?
Anatomi uygulamalarımız için 3 salon bulunmakta her salona 65-70 öğrenci alınıyor. Salonlar bu sayı için yeterli fakat genelde iki hoca iki kadavrayla anlattığından tek masa etrafında fazla kişi toplanıyor ve görmek zor olabiliyor. Kadavra sayımız oldukça fazla ve öğrenci eğitimi için neredeyse hepsi kullanılmakta. Anlatılan bir yapı en az üç farklı kadavrada gösterilmeye çalışılmakta. Eğitimlerde ve sınavlarda maket kullanılmıyor kadavralar kullanılıyor. Uygulama derslerinde kadavra dışında başka araç ve yöntemler kullanılmamakta.
Pratik derslerde öğrenci başına düşün mikroskop sayısı kaçtır?
Farklı anabilim dallarının farklı laboratuarları bulunmakta. Laboratuarlarda her öğrenciye bir mikroskop düşüyor.
Fakültenize özgü uygulamalarınız var mı?
● Psikolojik Danışmanlık: Birimimizde çeşitli nedenlerden dolayı psikolojik zorlanmalar yaşayan, yardım ve destek almak isteyen öğrencilerimize psikolojik danışmanlık ve rehberlik yapmak üzere, Merkeze (Süleymaniye) bağlı birimlerimizde uzman psikologlar görev yapmaktadır. Psikologlarımızdan destek almak isteyen öğrencilerimiz, mesai saatleri içinde bizzat gelerek veya telefon (0212 440 00 00/10752/10653) ile Merkeze başvurabilirler.
● Kısmi Zamanlı Çalışan Öğrenciler: Üniversitemiz öğrencileri; Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından belirlenen kontenjan ve İ.Ü. Kısmi Zamanlı Öğrenci Çalıştırma Yönergesine göre günde dört saati aşmamak kaydı ile üniversitenin çeşitli birimlerinde maaş karşılığı Kısmi Zamanlı Öğrenci (KZÖ) statüsünde çalışabilirler.
● Oryantasyon Hizmeti: Rehberlik Danışmanlık ve Sosyal Destek Birimimiz, eğitimine üniversitemizde devam eden öğrencilerin üniversiteye karşı aidiyet duygusunun geliştirilmesine ve üniversite ortamına uyum sağlamalarına yardımcı olur.
● Tıp Eğitimi Çalışmaları: Fakültemizde ilk yıldan itibaren el becerilerinin gelişimi için yoğun pratik dersleri verilmektedir. Dönem 1’in ilk dilimi “Tıbba Merhaba” ile başlayarak tıbbi etik ve hasta psikolojisi ile ilgili yoğun dersler verilmektedir. Tıp tarihi ve etik derslerine verilen önem öğrencilerin donanımlı hekimler olarak yetişmesini sağlamaktadır.
Mesleki Beceri Dersleri var mı?
Mesleki beceri derslerimiz mevcuttur. Kan almayla beraber iğne yapma ve cerrahi el yıkama derslerimiz oldu. Bu derslerimiz mevcut olan beceri laboratuvarlarımızda gerçekleşti. Bu derslerden sonra yeterlilik sınavı da gerçekleştirildi. Sınavlara çok olmasa da katkısı bulunuyor bu derslerin.
Simüle Hasta Laboratuvarı var mı?
Simüle hasta laboratuvarımız kütüphane binamız içerisinde inşa aşamasındadır. Geçtiğimiz dönem simüle hasta uygulamalarımızı boş poliklinikte gerçekleştirdik.
Fakültenizin dönemlere göre ölçme-değerlendirme sistemi nasıldır? Final ya da komite sınavlarınızın sistemi hakkında bilgilendirebilir misiniz?
Dilim sınavı (vize) ve final kuramsal sınavı test şeklinde yapılmaktadır. Pratik sınav, final sınavının bir parçası olarak kabul edilir. Vize %40, final uygulama sınavı %30 ve final kuramsal sınavı %30 etkiye sahiptir. Toplamda finalin etkisi %60 olur. Bütünlemede farklı senaryolara göre uygulama ve kuramsal sınava girme gerekliliği doğabilir.
Dönemi tamamlamak için gerekli olan not sistemi nasıldır?
İstanbul Tıp Fakültesi’nde sınıf geçme durumu diğer fakültelere göre farklıdır. Bir kuruldan alınan not 2 ve üstünde ise kuruldan geçilir. Not 1 ile 2 arasındaysa koşullu geçilmiş sayılır. Bu koşul tüm dönem sonu AGNO’nun 2 ve üstünde olmasıdır. 2’nin altında olan notlar bütünleme sinavı ile yükseltilebilir. Koşullu veya koşulsuz geçilemeyen kurul bir sonraki dönem tekrar edilir. Bir kişi, bir sene içerisindeki toplam kredi sayısının yarısı kadar alt sınıflardan ders alabilmektedir. Bu sınırlamadan dolayı okul uzayabilmektedir.
Pratik sınavlar nasıl yapılıyor?
Anatomi pratik sınavı Dönem 1’de bahar, Dönem 2’de güz ve bahar döneminde anatomi laboratuvarlarında yapılır. Uygulamalarda incelenen kadavra piyesleri üzerinden 20 soru sorulur. Her soru için 30 saniye süre verilir ve 30 saniyenin sonunda zilin çalmasıyla diğer kadavra piyesiyle ilgili soruya geçilir. Sorulan oluşum, bölge, yapı vb.nin Latince veya İngilizce adının soru kağıdına yazılması istenir. Histoloji pratik sınavı Dönem 1’ de bahar, Dönem 2’de güz ve bahar döneminde histoloji laboratuvarında yapılır. Daha önceden her öğrencinin bireysel olarak incelediği ve açıklanmış olan histolojik preparatların mikroskobik görüntüleri tahtaya yansıtılarak canlı görüntü üzerinden öğretim üyesi tarafından yapının adı sorulur. Cevap kağıdına soru numarasıyla beraber yazılması istenir. Patoloji pratik sınavı, uygulama derslerinde incelenen makroskobik ve mikroskobik yapılar ve bu yapılarla ilgili anlatılan bilgilerden oluşan soruların, uygulama laboratuvarlarında projeksiyonla tahtaya yansıtılarak soru kağıdına test usulü işaretleme yapılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Mikrobiyoloji pratik sınavı, Dönem 1 ve Dönem 2’de bahar döneminde, uygulama derslerinde gösterilen mikroskobik yapılar ve sözel olarak anlatılanlardan oluşturulan soruların projeksiyonla yansıtılmasıyla amfilerde gerçekleştirilmektedir. Fizyoloji pratik sınavı Dönem 1’ bahar döneminde amfilerde test şeklinde, Dönem 2’ de güz ve bahar döneminde sözlü şeklinde gerçekleşmektedir. Öğretim üyeleriyle tekli veya öğrenci grubu halinde mülakat yapılarak sorulan konu üzerinde açıklama yapılır. Biyokimya pratik sınavı Dönem 1 ve Dönem 2’de güz ve bahar döneminde laboratuvar dersinin sonunda yapılmaktadır. Derste yapılan deney ile ilgili test veya klasik şekilde yazılı sınav yapılır. Biyofizik pratik sınavı Dönem 1’de bahar ve güz döneminde amfilerde test şeklinde yapılır. Uygulamalarda yapılan deneylerle ilgili sorular sorulur. Tıbbi biyoloji pratik sınavı Dönem 1’de bahar ve güz döneminde uygulama laboratuvarlarında sözlü şekilde yapılır. Öğretim üyeleri mikroskop üzerinden veya sözlü şekilde sorular sorar.
Temel Bilimler döneminde finalsiz geçme var mıdır?
Final notunda 50 sınır barajı bulunmaktadır. Final notu, final kuramsal sınavı ve final uygulama sınavı ortalaması alınarak bulunur.
Fakültede eğitim sürecini iyileştirmek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Fakülteniz öğrencilerin akademik araştırmalara ne kadar elverişlidir?
Yapılan geri bildirim toplantıları ve anketlerle tıp öğrencilerinin eğitimle ilgili düşünceleri alınmaktadır. Ders içerikleri öğretim üyeleri tarafından güncel tutulmaktadır. Programda aksayan yönler varsa tespit edilerek bir sonraki sene düzeltmeye gidilmektedir.
Öğrenciler eğitimleri hakkında söz sahibi olabiliyor mu?
Öğrencilerin sorunlarını iletebilecekleri birçok kanal vardır. Dönem başında seçilen öğrenci temsilciliği, her komite sonrası gerçekleştirilen Geri Bildirim Oturumları yapılmaktadır. Bir sorun hakkında birebir görüşme isteniyorsa mezuniyet öncesi dekan yardımcısı ile görüşme imkanı vardır.
Bu fakülteyi tercih edebilirim çünkü…
İstanbul Tıp Fakültesi’ni tercih edebilirim çünkü birçok tıp fakültesinde olmayan imkanlara sahip. Donanımlı laboratuvarları, anatomi pratikleri için yeterli kadavra piyesleri, yaz stajları ile sağlık çalışanlarının çalışma ortamının gözlemlenebilmesi ve 196 yıllık ekolüyle İstanbul Tıp Fakültesi her zaman en gözde tıp fakültelerinden biri olmuştur.
Bu üniversitede okumanın dezavantajları nelerdir?
İstanbul Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı olmasına rağmen üniversitenin ana merkezi olan Beyazıt Yerleşkesi’nde bulunmadığından İTF’de İÜ’nün dezavantajları pek fazla hissedilmemektedir. Ders seçme ve not öğrenmede kullanılan İÜ öğrenci bilgilendirme sistemi olan AKSİS ile zaman zaman sorunlar yaşanabilmektedir. Kampüsümüzde yenilenen binalar sebebiyle inşaat alanları bulunmaktadır fakat bu inşaatlar öğrenci alanlarından uzakta bulunduğundan dezavantajı az yaşanmaktadır.
Fakültenizde çevirim içi eğitim sistemi mevcut mu? Mevcutsa nasıl bir sistem kullanıyorsunuz?
Fakültemiz, İÜ altyapısı olan AKSİS üzerinden Zoom ile çevrimiçi eğitim vermektedir.
Fakültenizde çevirim içi sınav gerçekleşti mi? Gerçekleşti ise nasıl gerçekleşti?
Çevrimiçi sistemimiz bulunmaktadır. Online eğitim dönemlerinde sınavlar bu sistem üzerinden test şeklinde gerçekleşmiştir. Yüzyüze eğitim döneminde bu sistem vize ve finallerimiz öncesinde deneme sınavları uygulama amacıyla kullanılmaktadır.
Eklemek istedikleriniz
Sizleri de okulumuza bekleriz :)